Kelvin Tienstra van Bushido dojo in Rusland.

Na een lange reis van 31 uur was Kelvin Tienstra van Bushido dojo samen met Roel Noordman, Stefano Blokland en Kevin van der Boor eindelijk aangekomen op de plaats van bestemming, Noviy-Urengoy, om deel te nemen aan de Yamburg cup.

Dit is een internationaal toernooi in Siberië waar 15 verschillende landen aan deelnamen. Gazprom was de sponsor van het toernooi en had hier veel prijzengeld op gezet. Daardoor komen op dit toernooi ook altijd de topvechters. De reis begon donderdagochtend om half 8 met de trein op Schiphol te komen. Vanaf Schiphol vlogen we naar Frankfurt, om vandaar uit naar Moskou te vliegen. De overstap duurde helaas wel 8 uur. Eenmaal in Moskou beland was het nog eens 11 uur wachten op de laatste overstap. Dit was een vliegtuig van Gasprom, de sponsor van het toernooi, waar alleen maar vechters, coaches, scheidsrechters, en andere mensen voor het toernooi in zaten. Eenmaal geland in het ijzige gebied werden we met bussen naar het “hotel” (lees: oud en lelijk gebouw, met circa 10 kamers van 4 personen, die 1 wc deelden en twee douches hadden, het was duidelijk dat we in Siberië zaten) gebracht. Van hieruit werden we meteen naar de weging gebracht. Daarna was het eten en eindelijk naar bed, want ondanks dat het een hard bed was, sliep het toch beter dan de grond van het vliegveld van de nacht ervoor.

De wekker ging op zaterdagochtend vroeg, want het schema was strak geregeld. Er werd gezamenlijk ontbeten om daarna naar het zware toernooi af te reizen. De loting werd bekend gemaakt en Kelvin Tienstra kreeg als eerste tegenstander Ibragrim Ibragimov. Deze kleine vechter uit Turkmenistan had de ideale lengte om knie technieken tegen zijn hoofd te krijgen. Dit was dan ook wat Kelvin deed. Ook de low kicks en stoten hadden veel inpackt. Hierdoor werd Kelvin na 1 minuut met twee wazari’s als winnaar aangewezen.

In de kwartfinale moest Kelvin tegen de Rus Denis Chepkasov. Na twee minuten vechten ging het gelijk op, waardoor er een extra ronde aan te pas moest komen. In deze tweede ronde kreeg Kelvin last van een aantal blessures die hij nog had van het EK in Lorret de Mar, waar hij twee weken geleden heeft gevochten. Ook de harde en snelle stoten van de ervaren Rus zorgden ervoor dat Chepkasov de overhand kreeg in het verloop van het gevecht. Dit maakte hem na in totaal 4 minuten vechten tot winnaar. Uiteindelijk heeft Chepkasov ook het toernooi gewonnen en mocht hij het prijzengeld (€8.000) in ontvangst nemen.

Na het toernooi was er nog een gala diner met allerlei Russische optredens. Toen ook deze ten einde kwam, was het tijd voor bed om de volgende dag weer af te reizen naar Moskou. Aangezien je niet elke dag in Rusland bent, hadden de vier er nog een kleine vakantie aan vastgeplakt. – OSU –

Yamburg 201405 - Kelvin