Open Zwitserse Kampioenschappen – 02 mei 2015 – Bushido Dojo

Op vrijdagochtend vertrokken 5 auto’s van karateschool Bushido naar Zwitserland, om daar deel te nemen aan de Open Zwitserse Kampioenschappen kata en kumite. Dit toernooi werd georganiseerd voor alle jeugddeelnemers tot en met 17 jaar. In totaal waren ruim 50 sportscholen aanwezig uit 13 verschillende landen, waarvan 6 sportscholen uit Nederland.

IMG-20150503-WA0003

Helaas hadden we op de heenweg pech met één van onze auto’s. Hierdoor kon Shihan Peter niet verder reizen naar Zwitserland, maar moest terug naar Nederland. Gelukkig konden Sensei Elze en Senpai Tatjana overstappen naar een andere auto om de reis voort te zetten. Eenmaal aangekomen in Zwitserland konden we meteen inchecken in het Hostel om daarna met onze vechters door te gaan voor de weging. Onze deelnemers zaten allemaal  goed op gewicht, dus konden we met de hele groep nog ergens eten en ontspannen voordat het toernooi zou beginnen.

Op zaterdagochtend vertrokken we na het ontbijt richting de sporthal. In de ochtend waren eerst onze kata deelnemers aan de beurt; Corne Konings, Danique Mol en Max Katzmann. Bij binnenkomst zagen we dat de kata’s moesten worden uitgevoerd op een mat. Deze was behoorlijk stroef, dus zodra het kon hebben Corne, Danique en Max nog een aantal keer geoefend op de mat.

Danique was als eerste aan de beurt, en had een grote groep. In Zwitserland werken ze met een afvalsysteem, waarbij telkens 2 deelnemers het tegen elkaar opnemen. De scheidsrechters beslissen dan welke deelnemer beter is, en degene die verliest ligt dus meteen uit de wedstrijd. Danique was een van de kleinste en jongste deelnemers, dus had het niet gemakkelijk. Toen ze met haar kata begon, bleef ze meteen bij haar tweede stap hangen op de stroeve mat. De rest van de kata verliep keurig en het ging gelijk op met haar tegenstandster. De hapering in haar kata kostte haar helaas punten, waardoor ze verloor van haar tegenstandster.

Daarna was Corne aan de beurt, ook in een vrij grote groep. Corne was een beetje gespannen en had ook een beetje moeite met de mat. Hij liep zijn kata best goed, hij maakte alleen zijn stoten aan de lage kant. Ook deze scheidsrechters besloten dat zijn tegenstander beter was, en hierdoor verloor Corne. Erg jammer, maar toch een knappe prestatie om met zo’n groot internationaal toernooi mee te doen!

Als laatste was Max aan de beurt. Max had ook een grote groep tegenstanders, waarbij hij wel een van de grootste jongens was. In eerste instantie was Max de eerste ronde vrijgeloot, maar dit werd op een later moment gewijzigd. Max moest dus vrij plotseling toch een voorronde doen. Ook Max had moeite met de mat, en maakte hierdoor 3 keer een hapering tijdens zijn kata. Hoewel hij zijn kata verder goed liep, waren ook ditmaal de scheidsrechters het eens dat zijn tegenstander beter was. Hierdoor lag ook Max helaas uit de wedstrijd.

In de middag was het dan aan de beurt voor onze vechters: Corne Konings, Danique Mol, Sergio Stoop en Sofie Katzmann. Corne en Danique hadden in de ochtend al meegedaan met de kata en zouden dus in de middag nogmaals meedoen met vechten. Sergio en Sofie hadden zich alleen ingeschreven voor het vechten, en Max had zich alleen ingeschreven voor de kata.

Als eerste zou eigenlijk Corne aan de beurt zijn. Helaas is Corne na het lopen van zijn kata ziek geworden. Hij heeft nog van alles geprobeerd om toch te mat op te kunnen. Sensei Elze en Senpai Tatjana hadden met hem afgesproken dat hij zelf mocht beslissen wat hij wilde doen. Uiteindelijk heeft Corne aangegeven niet meer te willen vechten, hij voelde zich niet goed genoeg daarvoor. Een moeilijke beslissing om te nemen, want hij wilde natuurlijk heel graag meedoen. Maar ziek de mat opstappen is niet verstandig, dus hebben we stonden volledig achter zijn besluit, en hebben hem afgemeld voor het toernooi.

Daarna was Danique aan de beurt, die weer een grote groep tegenstanders trof. Ook hier was het weer een afvalsysteem, dus wanneer je verloor lag je meteen uit de wedstrijd. Haar eerste tegenstandster was dezelfde als die ze met de kata trof. We waren dus gebrand om wraak te nemen. In het begin ging het vrij gelijk op, toen ineens de tegenstandster wist te scoren op de helm van Danique. Hierdoor stonden we een halve punt achter. Danique ging daarna meteen de strijd weer aan, maar kreeg een goed geplaatste stoot op haar solar plexus. Hier had Danique erg veel last van, waardoor haar tegenstandster weer een half punt kreeg. Helaas had Danique hierdoor haar wedstrijd verloren. Uiteindelijk is de tegenstandster van Danique kampioen geworden, dus het was voor Danique een hele zware maar toch goede prestatie!

Vervolgens was Sergio aan de beurt. Ook hij had een vrij grote groep met vechters, met veel hogere banden (bruin en zwart). Hij was wel de eerste ronde vrijgeloot. De eerste partij moest Sergio tegen een jongen die met dezelfde kleur band en van dezelfde lengte. Zo op het oog een gelijkwaardige partij dus. Sergio begon heel sterk, en maakte al vrij snel een hoge schop richting het hoofd van zijn tegenstander. Helaas was deze net niet raak en ging de partij verder. In het heetst van de strijd wist de tegenstander van Sergio te scoren op de helm, maar maakte meteen daarna een stoot op het gezicht. Sergio was hierdoor aangeslagen en de partij werd stilgelegd. De scheidsrechters besloten vervolgens dat de tegenstander hierdoor meteen een ippon kreeg en de wedstrijd won. Erg jammer, want Sergio had nog graag verder willen vechten.

Als laatste was het de beurt aan Sofie. Sofie had een iets kleinere groep met tegenstandsters, maar zeker niet de minste. Sofie moest meteen een voorronde doen, terwijl andere waren vrijgeloot. Haar eerste partij was tegen een Frans meisje, en bleek een pittige tegenstandster te zijn. In het begin ging het gelijk op, en geen van beide dames wisten punten te scoren. Uiteindelijk werd het dan ook een verlening. In de verlenging kreeg Sofie steeds meer de overhand en wist door goede stoten en schoppen de tegenstandster achteruit te drijven. Dit gebeurde meerdere keren, waarbij Sofie haar tegenstandster letterlijk de mat af sloeg. Hierdoor werd na de verlenging de overwinning aan Sofie gegeven en was ze door naar de volgende ronde. Sofie was vrijwel meteen weer aan de beurt voor haar volgende partij. Ze bleek nogal wat last te hebben van haar voet, maar zette toch door. Haar tweede tegenstandster (bruine band) kwam fris de mat op. Sofie begon goed, maar kreeg alweer vrij snel last van haar voet. De tegenstandster wist helaas ook te scoren, waardoor de partij vrij snel was afgelopen. Sofie verloor helaas deze partij, maar wist wel hierdoor een derde plaats te bemachtigen. Ze heeft hier heel hard voor moeten knokken, dus een mooie beloning voor haar inzet!

Ondanks dat we op dit toernooi niet veel prijzen mee naar huis hebben kunnen nemen, was het zeker een hele ervaring voor onze vechters en kata deelnemers. De eerste keer dat onze deelnemers op zo’n groot internationaal toernooi hebben gestaan, dus dat is al een hele prestatie op zich! Verder hebben we met zijn allen (deelnemers en ouders) een heel gezellig weekend gehad! We willen dan ook alle ouders bedanken voor hun gezelligheid en steun. Speciaal een dankwoord aan Henk en Mariette Konings: zonder hun hadden Sensei Elze en Senpai Tatjana niet in Zwitserland aangekomen (en weer thuis). Ook een speciaal dankwoord aan Mark en Danielle Mol: voor het gebruik van een mooie appartement in Zwitserland, waar we met zijn allen hebben mogen verblijven. Het was TOP!