Historie

Shihan PF & TFShihan Peter (6e dan) en Shihan Toon (5e dan) zijn beide begonnen bij Sensei Harry van Wijngaarden, Shihan Toon in 1974 en Shihan Peter in 1975 na zijn militaire dienst waar hij trainde met het boksteam van de kazerne en na zijn diensttijd op zoek was naar een vechtsport.

In die tijd reisden de Shihan’s met een aantal mede karateka’s heel Nederland af naar diverse sportscholen om te trainen. Na een aantal jaren intensief trainen begonnen de Shihan’s deel te nemen aan wedstrijden. Shihan Peter was een lichte zwaargewicht en zat altijd in de poule met de kyokushin toppers Michel Wedel, Gerard Cordeau en Nico Gordeau. Shihan Toon kwam meestal uit in het lichtgewicht en een enkele maal in het midden gewicht. Tevens hebben zij ook deelgenomen aan Tamashiwari (breekwedstrijden) waarmee zij zelfs een keer een breekdemonstratie hebben gegeven in het TV programma Wedden Dat.

Tevens hebben zij nog les gehad van Sosai Masutatsu Oyama zelf toen deze in Nederland was.

Verschillende vormen van het Kyokushin Karate hebben zij beoefend namelijk, Mas Oyama’s Kyokushin, het World Oyama Karate van Shigeru Oyama, het NKA Kyokushin karate en het huidige IFK Kyokushin van Hanshi Steve Arneil. In de loop van de jaren hebben de Shihan’s van diverse grote namen in het Kyokushin les gehad zoals : Sosai Mas Oyama, Shigeru Oyama, Yasuhiko Oyama, Miyuka Miura, Tadashi Nakamura, Hioki Sensei en uiteraard Hanshi Steve Arneil de oprichter van de IFK.

In 1991 stopte Sensei Harry van Wijngaarden met het lesgeven en namen de Shihan’s de school over en veranderen de naam in “Bushido” ( De Weg van de Krijger)

Shihan Peter

Is sinds 1992 Judge en sinds 1995 Internationaal Referee en heeft op diverse inter- en nationale tournooien als zodanig opgetreden waaronder twee x EK en drie x WK .

Hij is jarenlang secretaris van NKA/IFK Holland geweest en sinds september 2006 voorzitter van het bestuur van de NKA/IFK Holland.

Heeft zelf ook aan diverse seminars en trainingskampen deelgenomen zowel in het binnen als buitenland zoals in Rusland – Amerika – Engeland – Duitsland – Spanje – Zwitserland en België.

Tevens is hij instructeur op zomerkampen en trainingsweekenden.

Shihan Toon

Heeft  zeer veel Judge en Referee ervaringen opgedaan tijdens diverse inter- en nationale tournooien.

Naast de lessen in Bushido geeft hij voornamelijk instructie aan (toekomstige) leraren en instructeurs op technisch gebied. Shihan Toon verzorgt de planning van de NKA zomerkampen. Tevens heeft hij een cursus over hoek- en hoofdscheidrechter opgezet binnen de NKA, ook heeft hij twee cursusboeken geschreven.

Shihan Toon is lid van de examen commisie van de NKA / IFK.

Karateschool-Bushido

“Bushido” heeft de afgelopen jaren al diverse kampioenen afgeleverd zowel bij de heren en dames senioren als bij de jeugd. Er zitten ook regelmatig een aantal leerlingen in de Nederlandse selectie, zowel bij kumite als kata.

Shihan Peter en Shihan Toon zijn zowel in het binnen als buitenland zeer gerespecteerde leraren en proberen hun leerlingen zo breed mogelijk op te leiden waarbij volgens hun visie kata en kumite even belangrijk zijn voor je ontwikkeling als karateka. Een goede karateka is zowel Fysiek als Mentaal in balans en heeft Discipline, Respect en Doorzettingsvermogen.