Dojo etiquette en procedures

Bushido Dojo

Betreed de kleedkamer of sportzaal nooit zonder een voor iedereen hoorbare Kyokushin groet OSU (uitgesproken als Oesh). Groet ook de aanwezige leraar middels een korte buiging en groet: OSU.
OSU is niet alleen een groet; het is tevens een uiting van respect naar anderen; zowel medeleerlingen als leraar.

Een Karate leraar wordt traditioneel op z’n Japans aangesproken met ‘Sensei‘.
Een hogere leraar (vanaf 5e Dan) wordt echter aangesproken met ‘Shihan‘.

Zodra de les begint, of op commando van de leraar (Zasei:in de rij staan), dient iedereen snel op volgorde van graad te staan; vanaf hoogst aanwezige graad (kleur band) naar laagst aanwezige graad (of nieuwe leden). De hoogste graad zit rechts vooraan.

De Senpai (leerling met de hoogste graad) verzorgt de openingsceremonie. Op zijn (of haar) commando ‘Seeza‘ (knielzit) neemt iedereen plaats in knielzithouding
(beginnend met de linker knie) met het zitvlak op de hielen en de vuisten op de liezen. De leraar, Sensei of Shihan, zit enkele meters voor de leerlingen.

De Senpai kijkt eerst rond of iedereen in de juiste houding zit, waarna hij luid het commando ‘mokusou‘ (sluit ogen en concentreer) roept. Op dat moment sluit iedereen de ogen voor een korte meditatie als voorbereiding op de les. De ogen blijven gesloten totdat de Senpai het commando ‘mokusou yame‘ (ogen openen) geeft.

Daarna volgt het commando ‘shinden-ni-rei‘, dit is de groet (buiging) aan de tempel, waarbij een ieder belooft zich zowel lichamelijk als geestelijk voor de volle 100% in te zetten. Dit wordt gedaan door de vuisten met de knokkels van de wijs en middelvingers op de grond voor je te plaatsen en iets door te buigen terwijl men vanuit de ooghoeken naar voren blijft kijken. Zorg ervoor het zitvlak aangesloten op de hielen te houden.

Daarna draait de Shihan zich om en zit nu recht tegenover de leerlingen, waarop de Senpai het commando ‘Shihan-ni-rei‘ (buig naar de leraar) roept, waarop iedereen weer groet met de knokkels op de grond en een duidelijk ‘OSU‘ laat horen. Gevolgd door Sensei- ni- rei en Senpai- ni- rei.

Als laatste roept de Senpai : ‘otagai-ni-rei‘ ( groet elkaar) waarop iedereen wederom buigt en een duidelijk ‘OSU‘ laat horen. Hierna blijft iedereen zitten tot de leraar zegt wat er gaat gebeuren.

Bij het commando ‘Kiritsu‘ (opstaan) staat iedereen op en groet men elkaar (middels een korte buiging en OSU) en kan de les beginnen.